Trauma

Klein en groot trauma.

We lopen in het leven allemaal meestal kleine maar soms grote trauma’s op.

Ik heb verschillende vormen gevonden om mensen hierin te begeleiden.

Het belangrijkste is het begin: we starten met het vinden van kleine dingen die helpen op korte termijn, meestal bij de eerste sessie. Het gaat er om dat je jezelf kunt geruststellen. We gaan niet meteen de diepte in en het verleden uitpluizen.

We beginnen met kleine stapjes: dat je herkent wanneer je last krijgt van bv. paniekgevoel, snelle adem of dat je duizelig wordt. Je lichaam kent heel veel mogelijkheden om aan te geven dat er iets van onveiligheid of onrust is.

Ik werk vanuit het ‘nu’. We gaan vervolgens uitgebreid in de praktijk in kaart brengen wat jou helpt. Gaandeweg leer je grip te krijgen op je eigen stressverschijnselen waar je in je dagelijks leven last van hebt.

Ik baseer mijn aanpak op wat ik weet als haptotherapeut:

Je hoeft het niet alleen te doen, maar je kunt het wel zelf leren toepassen.

Soms door samen een oefening te doen.

Soms door tijdens een oefening alleen maar naast je te zitten.

Een andere belangrijke pijler is de werkwijze van Janina Fischer (Sensomotorische Psychotherapie): zij heeft een heel fijn werkboek geschreven. Met dit boek kan ik als therapeut samen met jou de stappen maken die nodig zijn.

Het is geen boek dat je van A tot Z uit moet werken. Maar er zijn fijne werkbladen die we kunnen gebruiken. Wat voorop staat is dat je zelf mee onderzoekt naar wat bij je past. Dus er is geen strak protocol, maar een op maat gemaakte vorm van begeleiding.

Op deze manier werk ik bij alle mensen die mij consulteren, maar als er lastige trauma’s zijn is het van extra belang dat je een gevoel van regie hebt en dat we eerst heel goed in kaart brengen wat je grenzen zijn. De stappen moeten precies op maat zijn. Je kunt namelijk alleen maar een ontwikkeling doormaken en leren als je je veilig en op je gemak voelt.